Doping ja huijaus e-urheilussa

Sep 02
2015

shutterstock_228743755

Doping on monen urheilulajin ikävä lieveilmiö. Sitä on esiintynyt jo varsin kauan. Käytännössä dopingilla tarkoitetaan mitä tahansa lääkkeitä tai huumeaavia aineita, joiden avulla voidaan parantaa omaa suoritusta. Sen lisäksi, että tämä on reilun pelin hengen vastaista, on dopingista myös lääketieteellistä haittaa käyttäjälle. Monet hormonit ovat vaaraksi terveydelle, puhumattakaan rauhoittavista ja suorituskykyä parantavista huumeista, kuten vaikkapa amfetamiinista. Perinteisten urheilulajien dopingin käyttöä valvotaan kuitenkin tehokkaasti, ja valvonnan avulla ollaan varmasti saatukin hyviä tuloksia.

Tyypillinen dopig tapaus e-urheilussa

Myös e-urheilun parissa uskotaan esiintyvän dopingia. Tyypillinen tapaus pitkän pelisession aikana on ADHD-oireyhtymän hoitamiseksi tehtyjen lääkkeiden väärinkäyttö. Nämä ADHD-tarkkaavaisuushäiriön lievittämiseen valmistetut lääkkeet parantavat nimittäin huomattavasti pelaajan huomiokykyä. Siitä ei ole kuitenkaan yksimielisyyttä kuinka yleistä lääkkeiden väärinkäyttö e-urheilussa on. Toisten mukaan se on hyvin yleistä, kun taas toisten mukaan erittäin harvinaista. Silläkin on varmasti merkitystä, kuinka tarkasti doping-aineet määritellään. Voidaanko esimerkiksi kofeiinin (jota saadaan tunnetusti kahvista ja energiajuomista) kohdalla puhua doping-tason piristeestä?

Ainakin Dome.fi-sivuston artikkelin mukaan lääkkeiden ja piristeiden käyttö ammattipelaajien keskuudessa saattaa olla hyvinkin yleistä. Ammattilaisuus on myös eräs syy, joka aiheuttaa dopingin käyttöä, sillä kun lajin parissa alkaa liikkua enemmän rahaa, myös panokset suurenevat ja samalla kasvaa menestymisen tarve.

Ammattimaista toimintaa

E-urheiluhan on hyvin ammattimaista toimintaa, jossa pelitiimien takana on usein suuria peli-, IT- tai mobiilialan yrityksiä, kuten esim. Sony ja Samsung. Voit lukea lisää näistä e-urheilujoukkueista artikkelista Maailman parhaat eSports-joukkueet. Doping ja lääkkeiden väärinkäyttö on tietysti hyvin ikävä ilmiö niin perinteisen urhelilun kuin eSports-urheilunkin puolella. Sekä sponsorit että tiimit ovatkin sitä mieltä, että ilmiötä tulisi pitää silmällä ja siihen tulisi suhtautua riittävällä vakavuudella, olkoonkin, että toimintapelien pelaamisessa käytettävät piristeet eivät ole ihmisen keholle yhtä rankkoja kuin esimerkiksi hormonit tai voimakkaammat huumeet. Kysymys on kuitenkin useammasta asiasta, kuten pelaajien terveydestä ja reilun pelin hengestä. Silti doping ja huijaus ovat varmasti ilmiöitä, joita esiintyy jossain määrin aina, eikä niistä kenties päästä lopullisesti eroon koskaan.